اثر تغییرات دمای محیط بر گوارش¬پذیری مواد مغذی در جیره¬های حاوی سطوح مختلف دانه جو در گوسفند مهربان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

چکیده

این آزمایش جهت تعیین گوارش پذیری مواد مغذی چهار جیره طی دو سال متوالی و در دو فصل گرم و سرد (تابستان و زمستان) با استفاده از 8 راس گوسفند نر مهربان به روش in vivo و به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. جیره­های مورد آزمایش شامل علوفه (100% ساقه یونجه) و ساقه یونجه به همراه سطوح مختلف دانه جو (40، 50 و 70 درصد) بود. پس از تعیین ترکیب شیمیایی خوراک، مدفوع و باقی مانده احتمالی خوراک (بر اساس ماده خشک)، قابلیت هضم مواد مغذی جیره در فصول سرد و گرم و در دو سال اندازه گیری شد. داده­های به­دست آمده نشان داد که سال، فصل، جیره و اثرات متقابل بین آن­ها بر گوارش پذیری مواد مغذی جیره اثرگذار است. در بین مواد مغذی فوق که تحت تاثیر عوامل یاد شده قرار گرفته بود، تغییرات قابلیت هضم پروتئین خام و الیاف خام قابل توجه بود. به­طوری­که سرما باعث افزایش گوارش­پذیری پروتئین خام و کاهش گوارش پذیری الیاف خام جیره گردید. عکس حالت فوق در شرایط گرما مشاهده شد. با توجه به نتایج به­دست آمده، به­نظر می­رسد که به­منظور ارائه الگوی مناسب تغذیه، احداث ساختمان و تاسیسات دام، بایست عوامل بیشتری در چنین آزمایش­هایی بررسی شود.

کلیدواژه‌ها