بررسی امکان تولید قارچ¬های صدفی Pleurotus Spp. روی بسترهای قابل دسترس در شرایط روستایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

چکیده

به­منظور امکان استفاده از بسترهای ارزان­قیمت و قابل دسترس برای تولید قارچ خوراکی در مناطق روستایی، گونه‌های قارچ صدفی شامل Pleurotus florida، P. sajor-caju و P. flabellatus روی بسترهای کاه جو، کاه عدس و سبوس برنج در شرایط روستایی کشت شدند. آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار و در فصول بهار، تابستان، پاییز و زمستان انجام شد. برای تهیه کشت خالص و نیز تکثیر میسلیوم خالص قارچ­ها از محیط کشت PDA و در تهیه اسپان قارچ‌ها از دانه‌های پخته شده گندم استفاده گردید. به­منظور ضد عفونی بسترهای مورد استفاده قارچ‌کش کاربندازیم و محلول فرمالین به­کار رفت. بر اساس نتایج، محصول تولید شده هر سه گونه قارچ صدفی مورد مطالعه در کشت بهاره، تابستانه و پاییزه روی بسترهای کاه جو و عدس عملکرد قابل قبولی داشته ولی این قارچ‌ها روی بستر سبوس برنج عملکرد بالایی نداشته و از نظر محصول تولید شده با سایر بسترها اختلاف معنی‌داری نشان دادند. در این پژوهش بیشترین عملکرد در کشت بهاره مربوط به گونه‌های P. flabellatus روی بستر کاه عدس(3600 گرم در هر کیسه دو کیلوگرمی بستر) و P. florida روی بستر کاه عدس و کاه جو به­ترتیب با میانگین تولید 3321 و 2981 گرم در هر کیسه بوده است. در کشت تابستانه و پاییزه عملکرد هر سه گونه قارچ صدفی کمتر از کشت بهاره بود به­طوری­که حداکثر تولید در کشت تابستانه مربوط به گونه P. flabellatus روی بستر کاه عدس (2926گرم) و در کشت پاییزه مربوط به گونه P. florida با میانگین تولید 3450 گرم روی بستر کاه جو بوده است. در کشت زمستانه به­دلیل وجود سرما و اثر روی رشد میسلیومی قارچ، هر سه گونه قارچ عملکرد قابل قبولی نداشته و بالاترین میزان تولید مربوط به گونه P. flabellatus روی بستر کاه جو با میانگین تولید 293 گرم در هر کیسه بوده که با محصول تولید شده در سایر فصول اختلاف چشم­گیری را نشان می‌دهد. نتایج به­دست آمده نشان می­دهد که در شرایط روستایی می­توان با استفاده از بسترهای ارزان قیمت، قارچ‌های صدفی را که منبع مهمی از پروتئین بدون کلسترول هستند تولید نمود.

کلیدواژه‌ها