اثر آفلاتوکسین¬ها و جذب کننده مایکوسرب بر برخی شاخص¬های بیوشیمیایی سرم خون در جوجه-های گوشتی
نوع مقاله : مقاله پژوهشی
چکیده
آفلاتوکسینها گروهی از سموم قارچی هستند که به وسیله گونههای مختلف قارچی از جنس آسپرژیلوس، به ویژه دو گونه آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس تولید میشوند. آزمایشی به منظور بررسی اثر آفلاتوکسینها در جوجههای گوشتی (400 قطعه سویه راس 308) با چهار تیمار آزمایشی (جیره پایه (ذرت و سویا)، جیره پایه همراه یک پیپیام آفلاتوکسین، جیره پایه همراه یک پیپیام آفلاتوکسین و 25/0 درصد جذب کننده مایکوسرب و جیره پایه همراه 25/0 درصد جذب کننده مایکوسرب) و چهار تکرار (تعداد 25 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار) در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. نتایج بهدست آمده از این مطالعه حاکی از آن میباشند که افزودن مقدار یک پیپیامآفلاتوکسین به جیره غذایی در مقایسه با گروه شاهد موجب کاهش معنیدار غلظت پروتئین کل، اسید اوریک و فسفر خون در پایان دوره گردید (05/0>p). حضور آفلاتوکسین به میزان یک پیپیامدر جیره بر میزان کلسترول و گلوکز خون در مقایسه با گروه شاهد تاثیر معنیداری نداشت (5/0<p). افزودن 25/0 درصد مایکوسرب به جیره حاوی یک پیپیامآفلاتوکسین، نتوانست اثرات زیانبار آفلاتوکسین بر میزان پروتئین کل و اسید اوریک را نسبت به تیمار شاهد جبران نماید (5/0>p)، اما سبب جبران اثرات نامطلوب آفلاتوکسین بر میزان فسفر خون گردید. افزودن 25/0 درصد جذب کننده مایکوسرب به جیره غذایی در مقایسه با گروه شاهد بر پارامترهای فوق تاثیر معنیداری را نشان نداد (5/0<p). بهطور کلی نتایج بهدست آمده از این بررسی نشان دهنده آن میباشد که حضور آفلاتوکسین به میزان یک پیپیامدر جیره غذایی جوجههای گوشتی، اثرات زیان آوری بر برخی از شاخصهای سرم داشته است و میتواند بدین ترتیب خسارات مهمی را به عملکرد گله وارد نماید.