بررسی ارزش غذایی تفاله ریشه شیرین بیان و اثر کاربرد آن در جیره بره¬های در حال رشد کُردی
نوع مقاله : مقاله پژوهشی
چکیده
گیاه شیرینبیان از خانواده لگومینوز است. عصاره ریشه آن در صنایع دارویی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد. پس از استخراج عصاره از ریشه، بقایای حاصل را اصطلاحاً تفاله مینامند. به منظور بررسی ارزش غذایی تفاله ریشه شیرینبیان، ابتدا ترکیبات شیمیایی این تفاله به روش تجزیه تقریبی و سپس ضرایب قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و انرژی با استفاده از حیوان زنده تعیین شد. تفاله ریشه شیرینبیان به نسبت های صفر، 5/13، 20 و 5/26 درصد در جیرهی برههای نر کُردی جایگزین یونجه و کاه شد. نسبت علوفه به مواد متراکم 33/33 به 66/66 درصد و جیرهها از نظر انرژی و نیتروژن یکسان در نظر گرفته شدند. جیرههای فوق در اختیار 32 راس بره نژاد کُردی در قالب 4 تیمار قرار گرفت، تا اثر بهکارگیری سطوح مختلف تفاله بر میانگین افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی برهها در دورههای مختلف رشد تعیین و با یکدیگر مقایسه شود. نتایج حاصل نشان داد که میانگین ترکیب شیمیایی تفاله ریشه شیرینبیان با 4/91% ماده خشک و 4/4 مگاکالری در کیلو گرم ماده خشک انرژی خام، شامل05/8% پروتیین خام، 7/0% چربی خام، 4/9% خاکستر، 38% فیبر خام، 7/67% NDF، 7/46% ADF، 4/20% ADL، 87/0% کلسیم و 23/0% فسفر بود. ضرایب قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و انرژی بهترتیب برابر با 43/37%، 02/40% و 08/38% و پس از کسر اثرات تجمعی بهترتیب برابر با 20/42%، 09/40% و 63/42% شد. متوسط افزایش وزن روزانه در تیمارهای حاوی صفر ، 5/13، 20 و 5/26 درصد تفاله به ترتیب 08/212، 00/207، 39/213 و 75/220 گرم بود که از نظر آماری بین تیمارها تفاوت معنیداری وجود نداشت. ضرایب تبدیل غذایی در تیمارهای 1 تا 4 به ترتیب برابر 69/7، 58/7، 46/7 و 29/7 بود که تفاوت آنها معنیدار نبود. به نظر میرسد این تفاله را میتوان جایگزین بخشی از مواد خشبی (کاه) خوراک در جیرههایی مشابه نموده، بدون آنکه اثر منفی بر عملکرد تولیدی دام داشته باشد.