اثر زمان برداشت بر کنترل کرم سیر(Dyspessa ulula pallidata (Staudinger)(Lep., Cossidae در منطقه همدان
نوع مقاله : مقاله پژوهشی
چکیده
کرم سیر (Dyspessa ulula pallidata) یکی از مهمترین آفتهای سیر است که در مزرعه و انبار باعث خسارت به محصول سیر در منطقه همدان میشود. کنترل شیمیایی راهکار مناسبی برای مبارزه با آن نبوده لذا استفاده از روشهای زراعی برای کنترل آن ضروری به نظر میرسد. بدینمنظور اثر زمان برداشت در جلوگیری از آلودگی محصول به آفت، در 5 تاریخ برداشت از خردادماه تا تیرماه و به فاصله ده روز در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در 4 تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا طی دو سال بررسی شد. ملاک اولین تاریخ برداشت تغییر رنگ تخمها در قسمت ابتدای مجرای تخم حشره بود. اثر تاریخهای مختلف برداشت روی عملکرد، قابلیت انباری و آلودگی محصول به کرم سیر مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشانداد که عملکرد محصول در تاریخهای اول و دوم برداشت بیش از تاریخهای دیگر بود و تاریخهای دیگر نیز از این نظر در سطح 1% تفاوت معنیدار داشتند. از لحاظ قابلیت انباری محصول، بین تیمارهای مختلف تفاوت آماری معنیدار وجود نداشت. بنابراین تغییر در تاریخ برداشت نه تنها در قابلیت انباری سیر اثر سویی ایجاد نکرد بلکه محصول نیز فاقد آلودگی به کرم سیر گردید.