اثر تغییرات دمای محیط بر گوارش¬پذیری مواد مغذی در جیره¬های حاوی سطوح مختلف دانه جو در گوسفند مهربان
نوع مقاله : مقاله پژوهشی
چکیده
این آزمایش جهت تعیین گوارش پذیری مواد مغذی چهار جیره طی دو سال متوالی و در دو فصل گرم و سرد (تابستان و زمستان) با استفاده از 8 راس گوسفند نر مهربان به روش in vivo و بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. جیرههای مورد آزمایش شامل علوفه (100% ساقه یونجه) و ساقه یونجه به همراه سطوح مختلف دانه جو (40، 50 و 70 درصد) بود. پس از تعیین ترکیب شیمیایی خوراک، مدفوع و باقی مانده احتمالی خوراک (بر اساس ماده خشک)، قابلیت هضم مواد مغذی جیره در فصول سرد و گرم و در دو سال اندازه گیری شد. دادههای بهدست آمده نشان داد که سال، فصل، جیره و اثرات متقابل بین آنها بر گوارش پذیری مواد مغذی جیره اثرگذار است. در بین مواد مغذی فوق که تحت تاثیر عوامل یاد شده قرار گرفته بود، تغییرات قابلیت هضم پروتئین خام و الیاف خام قابل توجه بود. بهطوریکه سرما باعث افزایش گوارشپذیری پروتئین خام و کاهش گوارش پذیری الیاف خام جیره گردید. عکس حالت فوق در شرایط گرما مشاهده شد. با توجه به نتایج بهدست آمده، بهنظر میرسد که بهمنظور ارائه الگوی مناسب تغذیه، احداث ساختمان و تاسیسات دام، بایست عوامل بیشتری در چنین آزمایشهایی بررسی شود.