ناحیه¬بندی و پایش خشک¬سالی هواشناسی در حوضه¬ی آبخیز کرخه با استفاده از شاخص¬های بارش استاندارد و دهک¬های بارندگی
نوع مقاله : مقاله پژوهشی
چکیده
خشکسالی یکی از مخربترین بلایای طبیعی است که در مناطق مختلف کشور ایران اغلب اتفاق میافتد. در این تحقیق به منظور پایش خشکسالی هواشناسی در حوضة آبخیز کرخه از دو شاخص بارش استاندارد و دهکهای بارندگی استفاده شد و آمار بارندگی 12 ایستگاه هواشناسی مورد استفاده قرار گرفت. همگنی دادههای بارندگی از طریق آزمون توالی مورد بررسی قرار گرفت. بعد از آمادهسازی دادهها شاخص بارش استاندارد در مقیاسهای 9، 12 و 24 ماهه و همچنین دهکهای سالانه بارش محاسبه گردید. با استفاده از روش کریجینگ ناحیهبندی شدت خشکسالی و درصد فراوانی خشکسالی بر اساس شاخص SPI و دهک ده درصد صورت گرفت. نتایج نشان داد که خشکسالی هواشناسی ابتدا در مقیاسهای زمانی کوتاهتر شاخص بارش استاندارد اتفاق میافتد و در صورت تداوم شرایط نامطلوب بارندگی، در مقیاسهای زمانی بلندمدت این شاخص، خشکسالی هواشناسی نیز اتفاق میافتد. شدت و درصد فراوانی خشکسالی هواشناسی از غرب به شرق حوضه کاهش مییابد. همچنین هر جا درصد فراوانی خشکسالی (نسبت دورههای خشکسالی به کل دورة آماری) افزایش یافت، شدت خشکسالی نیز افزایش خواهد یافت.
. (1391). ناحیه¬بندی و پایش خشک¬سالی هواشناسی در حوضه¬ی آبخیز کرخه با استفاده از شاخص¬های بارش استاندارد و دهک¬های بارندگی. پژوهش کشاورزی, 9(4), 23-36.
MLA
. "ناحیه¬بندی و پایش خشک¬سالی هواشناسی در حوضه¬ی آبخیز کرخه با استفاده از شاخص¬های بارش استاندارد و دهک¬های بارندگی". پژوهش کشاورزی, 9, 4, 1391, 23-36.
HARVARD
. (1391). 'ناحیه¬بندی و پایش خشک¬سالی هواشناسی در حوضه¬ی آبخیز کرخه با استفاده از شاخص¬های بارش استاندارد و دهک¬های بارندگی', پژوهش کشاورزی, 9(4), pp. 23-36.
VANCOUVER
. ناحیه¬بندی و پایش خشک¬سالی هواشناسی در حوضه¬ی آبخیز کرخه با استفاده از شاخص¬های بارش استاندارد و دهک¬های بارندگی. پژوهش کشاورزی, 1391; 9(4): 23-36.