ارزیابی کنترل شیمیایی موش ورامین، Nesokia indica در مزارع نیشکر خوزستان
نوع مقاله : مقاله پژوهشی
چکیده
جوندگان (Rodentia) و از جمله موشها از آفات مهم محصولات کشاورزی در تمام دنیا محسوب میشوند. در مزارع نیشکر با جویدن ساقه نیشکر خصوصاً در قسمت طوقه گیاه باعث قطع گیاه شده و کاهش مستقیم محصول را به همراه دارد. در این مطالعه تغییرات جمعیت آفت در مزارع نیشکر و ارزیابی کنترل شیمیایی آن در دو کشت و صنعت سلمان فارسی و حکیم فارابی در استان خوزستان در سال 86-1385 بررسی گردید. برای بررسی جمعیت آفت، بعد از برداشت محصول (نیمه آذر ماه) و قبل از عملیات بازروئی، بررسی براساس تعداد لانههای فعال در سطح سه هکتار به طور هفتگی تا زمان عملیات بازروئی انجام شد. ادامه بررسی با شروع آبیاری مزارع در اوایل فروردین و سبز شدن نیها براساس میزان خوردگی پنجهها و خشکیدگی ناشی از آن در مزرعه و مشاهده لانه تا تیرماه ادامه یافت و بررسی نهائی در زمان برداشت نی بر اساس درصد ساقههای خورده شده انجام شد. ارزیابی کنترل شیمیایی در قالب دو طرح آزمایشی به صورت کرتهای کاملاً تصادفی در دو تیمار طعمه پاشی و بدون طعمه در سه تکرار انجام شد. در کشت و صنعت سلمان فارسی از طعمه آماده کلرت نوع روغنی (برودیفاکوم، 005/0% ) استفاده شد و در کشت و صنعت حکیم فارابی طعمه فسفر دوزنگ 5% با دانههای گندم تهیه گردید. اجرای طرح بعد از برداشت محصول و به محض نمایان شدن لانهها آغاز شد و طعمهپاشی در دو تا سه نوبت با فاصله یک هفته انجام گردید. تعداد لانههای فعال بهعنوان شاخص بررسی در همه کرتهای آزمایشی (تیمار و شاهد) شمارش گردید و درصد کاهش تعداد لانهها در هر نوبت محاسبه شد. موشهای جمعآوری شده از مزارع همگی متعلق به گونه Gray Nesokia indica یا همان موش ورامین بود. نتایج نشان داد که جمعیت آفت بعد از برداشت به اوج خود میرسد بهطوریکه در هر هکتار بیش از 100 لانه فعال موش دیده میشود و با گذشت زمان از تاریخ برداشت، تعداد لانه های فعال به ویژه با عملیات بازروئی و بعد از آن با آغاز آبیاری مزارع به تدریج کم می شود. در اواخر فصل رشد با قطع آبیاری جهت آماده شدن مزرعه برای برداشت، موشها به مزرعه بازگشته و فعالیت و خسارت عمده آنها در مزارع نیشکر آغاز میشود بهطوریکه دراین زمان میزان خوردگی نیها به وسیله موش بالغ بر20 درصد بود. در بررسی کنترل شیمیایی طعمه پاشی با سم کلرت در سه نوبت بیش از 90 درصد جمعیت آفت را کاهش داد. طعمه فسفردو زنگ که در دو نوبت مورد استفاده قرار گرفت کاهش معنیداری در جمعیت آفت نشان نداد. بنابراین براساس نتایج این پژوهش عملیات طعمهپاشی بهتر است بعد از برداشت محصول و قبل از عملیات بازروئی در مزارع انجام شود. همچنین توصیه میگردد که از طعمه کلرت برای کنترل آفت استفاده شود.