تعیین انرژی قابل متابولیسم کنجاله¬های سویا، کلزا و آفتابگردان با استفاده از خروس¬های بالغ
نوع مقاله : مقاله پژوهشی
چکیده
در این تحقیق، انرژی قابل متابولیسم کنجالههای سویا، کلزا و آفتابگردان جمعآوری شده از کارخانههای روغن کشی در کشور با استفاده از خروسهای بالغ در قالب طرح کاملاً تصادفی و در 4 تکرار (یک قطعه در هر تکرار) تعیین گردید. تعداد هشت نمونه کنجاله سویا، چهار نمونه کنجاله کلزا و چهار نمونه کنجاله آفتابگردان حاصله از کارخانههای مختلف با روش خوراک دادن اختیاری (Conventional Addition Method) به خروسهای بالغ تغذیه شد. مقدار انرژی قابل متابولیسم در کنجالههای سویا یا کنجالههای کلزا و کنجالههای آفتابگردان محصول کارخانههای مختلف تفاوت معنیداری نشان داد (05/0P<). میانگین مقدار انرژی خام، ماده خشک، پروتئین خام، الیاف خام، عصاره بدون ازت، خاکستر خام و چربی خام کنجالههای متفاوت محصولات کارخانههای مختلف کشور به ترتیب 78/4635 کیلوکالری در کیلوگرم، 25/93، 11/45، 0/7، 87/32، 93/6 و 34/1 درصد برای کنجاله سویا، 4281 کیلوکالری در کیلوگرم، 93/93، 81/31، 0/25، 55/29، 07/8 و 50/0 درصد برای کنجاله آفتابگردان و کنجاله کلزا 39/4647 کیلوکالری در کیلوگرم، 46/94، 58/39، 7/14، 44/28، 2/7 و 53/3 درصد بود. میانگین انرژی قابل متابولیسم ظاهری و حقیقی تصحیح شده برای ازت در کنجالههای سویا، کلزا و آفتابگردان بهترتیب 12/2465، 53/2465، 93/2630 و 01/2631، 07/2058، 58/2058، 72/2177 و 94/2177، 80/1426، 87/1426، 32/1587 و 46/1587 کیلوکالری در کیلوگرم بود. نتایج آزمایش نشان داد که ترکیبات شیمیایی و مقدار انرژی قابل متابولیسم کنجالههای سویا، کلزا و آفتابگردان حاصل از کارخانجات متفاوت کشور تحت تاثیر ترکیبات شیمیایی ، واریتههای متفاوت و عملآوری در کارخانه روغن کشی است.